Dijital Pazarlama Nedir?

Artan internet kullanımı ile bazı şirketler ürünlerini tamamen dijital ortamda satışa sunuyor. Bu durum dijital pazarlama nedir, ürün nasıl pazarlanır gibi soruları akıllara getiriyor. Dijital pazarlamaya ilişkin tüm detayları sizi sıkmadan olabildiğince açıklayıcı şekilde kaleme aldık.

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama, tüketicilerle etkileşimin tüm aşamalarında kullanılan dijital teknolojileri kullanarak hizmetlerin ve malların tanıtımını içeren bir pazarlama yönüdür. Yalnızca World Wide Web’i değil, aynı zamanda çevrimdışı araçları (akıllı araçlar, POS terminalleri vb.) kullanması nedeniyle İnternet pazarlamasından farklıdır.

Dijital pazarlama hizmetleri özellikle B2B, B2C segmentlerinde talep görmektedir. Gelişmiş dijital yeteneklerin kullanılması, maksimum hedef tüketicilere ulaşmanızı ve onlarla etkili etkileşim kurmanızı sağlar, bu da bu yaklaşımın yüksek etkinliğini sağlar.

Temel Dijital Pazarlama Araçları

Dijital pazarlama araçları, bir şirket, marka, hizmet veya ürün hakkında birçok kişiyi bilgilendirmenizi, potansiyel müşterilerin dikkatini çekmenizi sağlayan tüm yol, araç ve faaliyetleri içerir. Çoğu zaman, maksimum hedef kitleye ulaşmanızı ve yüksek promosyon verimliliği elde etmenizi sağlayan birkaç araç aynı anda kullanılır. Kullanılan araçların listesi, pazarlama kampanyasının hedeflerine, uygulama aşamasına, hedef kitlenin özelliklerine, tanıtılan ürüne vb. bağlıdır. Başlıca dijital pazarlama araçları aşağıdaki gibidir.

  • Bağlamsal reklamcılık: Tematik sitelere reklam (metin, grafik ve / veya bağlantı şeklinde) yerleştirmekten oluşur.
  • SEO optimizasyonu: Amacı, reklam verenin web sitesini, arama motoru optimizasyonu vb. yapılan tematik sorgular için arama sonuçlarında yükseltmektir.
  • Afiş reklam: Üçüncü taraf tematik kaynaklarda, ürün/hizmet teklifi içeren grafik banner’lar yerleştirilir.
  • Reklam pencereleri: Bu, tematik sitelerde pop-up reklamların görüntülenmesini içeren bir çevrimiçi reklamcılık yöntemidir.
  • Televizyon reklamcılığı: Çevrimiçi reklamcılığa göre çok daha pahalıya mal olur, ancak farklı yaşlardan maksimum kitleye ulaşmanızı sağlar.
  • Radyo reklamcılığı: Bu aynı zamanda teklifinizi geniş bir kitleye iletmenin oldukça pahalı ama etkili bir yoludur.
  • Yerli reklamcılık: Bir ürün / hizmetin satın alınmasını teşvik eden üçüncü taraf kaynaklarda “doğal” materyallerin (incelemeler, uzman görüşleri vb.) yayınlanmasından oluşur.
  • SMS gönderileri: Cep telefonu operatörlerinin abonelerine, reklamverenin teklifiyle birlikte promosyon mesajları gönderilir.
  • QR kodları çevrimdışı: Bu yöntem genellikle kullanıcıları uygulamaları yüklemeye, diğer dijital ürünleri veya hizmetleri kullanmaya motive etmek için uygulanır.
  • Viral reklam: Kışkırtıcı içeriğe sahip içeriğin (çoğunlukla multimedya) oluşturulmasını sağlar;

Dijital teknolojilere dayalı diğer araçlar da dijital pazarlamada kullanılabilir: programları yüklerken bir reklam teklifinden aboneleri hatta tutmak için kullanılan e-postaların veya melodilerin gönderilmesine kadar. Gazeteler veya el ilanları gibi geleneksel medya, eğer reklamda bir QR kodu içeriyorsa (yani dijital teknolojilerin kullanımını içeriyorsa), aynı zamanda dijital pazarlamadır.

Dijital Pazarlama Kanalları

  • İnternet: Bu kanal, küresel ağa erişimi olan tüm cihazların kullanımını sağlar: dizüstü bilgisayarlar, tabletler, PC’ler, akıllı telefonlar vb. ), pasif veya viral tanıtım (videolar, metin makaleleri vb.) için çeşitli içerikler oluşturmak, sosyal ağlarda mal ve hizmetleri tanıtmak, uzman görüşleri yayınlamak, sitenin arama motoru optimizasyonunu gerçekleştirmek.
  • Dijital televizyon: Kademeli olarak, analog TV’yi pazarın dışına itiyor ve küresel ağ ile giderek daha fazla bütünleşiyor. En yaygın dijital TV pazarlama formatı, reklam aralarında yayınlanan kısa videoların oluşturulmasıdır. Bazı durumlarda, çalışan çizgiler ve diğer özellikler de uygulanmaktadır.
  • Yerel ağlar: Bunlar, bilgisayarların çeşitli yerel “ilişkilerini” içerir. Bunlar, tek bir ofis içindeki kurumsal ağlar, bireysel evlerdeki yerel ağlar, kentsel alanlar vb. olabilir. Bu kanal, genellikle net bir coğrafi referansa sahip bir hedef kitleye yönelik mal ve hizmet reklamlarını dağıtır.
  • Mobil gadget’lar: Bunlar cep telefonları, akıllı telefonlar. Mobil cihazlar üzerinden tanıtım yapmanın en yaygın yolu, reklam teklifi içeren SMS mesajları göndermektir. Hem müşteri bazında (yani, hizmetleri zaten kullanmış veya bu şirketten mal satın almış kişilerin sayısına göre) hem de bağımsız telefon koleksiyonlarında gerçekleştirilebilir. WOW çağrıları, markalı teklifler ve üçüncü taraf programlara reklam yerleştirme gibi diğer araçlar da mobil araçlar kanalı aracılığıyla kullanılabilir.
  • “Akıllı” gadget’lar: Bunlar, çeşitli akıllı cihazları içerir: WI-FI İnternet bağlantısı olan saatler, tartı, spor bileklikleri vb. Promosyon için uygulama markalama ve diğer araçları kullanabilirsiniz.
  • etkileşimli görüntüler: Mağaza montaj odalarına, kafe ve restoranlara, POS terminallerine, şarj cihazlarına vb. kurulabilir. Etkileşimli ekranlar, reklam amaçlı kurulan dijital afişleri de içerir. Çoğunlukla videolar bu kanal üzerinden dağıtılmaktadır. Pop-up reklamlar da aktif olarak kullanılmaktadır.
  • dijital sanat: Bu kanal, modern dijital teknolojiler kullanılarak yayınlanabilecek veya yaratılabilecek her türlü sanat eserinin kullanımını ima eder. Bunlar grafik, elektronik müzik, oyun vb. olabilir. Digital-art ile tanıtım yapmanın ana yolu eserlerin markalaştırılmasıdır.
  • Sosyal ağlar: Viral reklamlar, “bağımsız” görüşler ve yayınlar, tartışmalar, tematik grupların oluşturulması ve sürdürülmesi için kullanılırlar. Bağlamsal veya afiş reklamlar, sosyal ağlarda da yayınlanabilir.

Dijital Pazarlama Yatırımları

Dijital teknolojiler aracılığıyla tanıtım, çeşitli kaynaklar kullanılarak yapılabilir:

  • Ücretli: Müşteri şirket tarafından ödenen siteler. Bağlamsal reklamcılık, dijital afiş vb. olabilir;
  • Bireysel: Şirketin ücretsiz olarak kullandığı siteler (örneğin, bir sosyal ağdaki bir sayfa);
  • Şirketin çalışmaları sonucunda edindiği iletişim kanalları geliştirilir (örneğin, viral videosunu dağıtan kullanıcılar).

Dijital pazarlama için araçlar, kanallar ve kaynaklar nasıl seçilir?

Pazarlamadaki diğer alanlarda olduğu gibi, dijital teknolojiler yoluyla tanıtım, yetkin analitikle başlar. Aşağıdaki temel veriler toplanmalı ve analiz edilmelidir:

  • Hedef kitle seçenekleri: Yaş, cinsiyet, sosyal statü, yaşanılan bölge, ilgi alanları vb. önemli ölçüde potansiyel müşterilerin ne tür dijital teknolojiler kullandıklarına bağlıdır. Örneğin, gençlere yönelik bir ürün hemen hemen her kanaldan tanıtılabiliyorsa, o zaman yaşlılar için tasarlanan mal ve hizmetler en iyi şekilde TV veya geleneksel yöntemlerle tanıtılır;
  • Ürün özellikleri: Örneğin, uygulama markalamasının yardımıyla, oyunlar veya diğer programlar çoğunlukla tanıtılır ve çok çeşitli insanların ilgisini çeken ürünler (örneğin, kilo verme ürünleri) e-posta haber bültenleri aracılığıyla tanıtılır.

Analize dayanarak, teklifi hedef kitleye en etkili şekilde iletecek kanallar ve bir dizi araç seçilir. Belirli araçların etkinliğini değerlendirmek ve uygun ayarları yapmak için kampanya sırasında analizler de yapılmalıdır.

Yorum Yap